10-10-2019 / nieuws /

Wat te doen met het opleidingsbudget?

Hoe besteed ik mijn opleidingsbudget zo efficiënt mogelijk? Een vraag waar iedere HR en/of Learning and Development Manager mee te maken heeft. In mijn ogen een terechte vraag. Je kunt je geld maar één keer uitgeven. En dat wil je goed doen! Om het juiste trainingsprogramma en de juiste opleiders te kiezen spelen veel elementen een rol, ik benoem er drie.

1. Rendement van trainingen

Veel managers kijken als eerste naar het rendement van trainingen. Logisch, je investeert in iets en wilt weten wat je ervoor terug krijgt. Klinkt simpel. Het rendement is alleen niet zo eenvoudig te bepalen, het is lastig in geld uit te drukken. Het gaat bij training om mensen en nog specifieker, om gedragsverandering. Je wilt dat medewerkers iets aanleren, zodat ze dat in de praktijk gaan toepassen. Uit onderzoek blijkt dat slechts 20% van de behandelde theorie in de praktijk wordt toegepast, zonde! Het is dan ook veel interessanter om te kijken hoe een organisatie gedragsverandering faciliteert. 

 

Is uw organisatie klaar voor dat nieuwe aangeleerde gedrag? 

Niet iedere medewerker die een training heeft gevolgd krijgt de ruimte om het geleerde ook daadwerkelijk toe te passen in de praktijk. Hier kunnen vele factoren aan ten grondslag liggen. Een leidinggevende die de medewerker onvoldoende stimuleert. Of simpelweg het gebrek aan tijd om hier mee te experimenteren. Hoe dan ook, het is aan te raden om deze factoren goed in kaart te hebben en indien nodig in actie te komen. Het rendement van de training zal zeker stijgen!

2. WELKE TRAININGSVORM KIES IK?

Er zijn vele vormen van trainingen; klassikaal, e-learning, een combinatie van beiden (een zogeheten blended training), of een volledige maatwerk applicatie. De keuze is groot. Welke vorm het beste past bij uw organisatie hangt af van meerdere factoren, zoals cultuur, doelgroep, infrastructuur, doel van de training en de visie op leren in het algemeen. Het is goed om bij de keuze van een vorm rekening te houden met deze factoren. 

3. PAST DE TRAINING BIJ UW STRATEGIE?

Bij iedere training is het belangrijk om te bepalen hoe de training een bijdrage levert aan de strategie van de organisatie. De strategie bepaalt immers de richting van de organisatie. Als een training niet bijdraagt aan deze strategie kan je jezelf afvragen hoeveel effect deze training heeft voor je organisatie.

ADVIES NODIG?

Heeft u na het lezen van bovenstaande vragen of bent u op zoek naar advies? Als HRD consultant ontwikkel ik samen met u uw beleid en vertaal dit in concrete leerlijnen, leerprogramma’s en training en coaching.

Jennifer Seldenrijk
Samen zorgen we ervoor dat het rendement van uw opleidingen verhoogt. Bel Jennifer Seldenrijk 06 - 30 39 25 87