20-05-2019 / nieuws /

Gratis ontwikkeladvies voor alle 45-plussers

De AOW-leeftijd stijgt en dat is een grote verandering voor met name de huidige 45-plussers. Deze groep kan in 2019 gratis advies krijgen van een loopbaanadviseur. Het doel van dit advies is werknemers te laten nadenken over hun verdere loopbaan. Past het werk dat ik doe nog steeds bij mij? Wat zijn mijn talenten en competenties? Welke ontwikkelingen in de markt kan ik de komende jaren verwachten? Bestaat het werk dat ik nu doe over 10 jaar nog wel? Kan ik het werk fysiek en mentaal de komende jaren nog wel aan?


Niet alleen als er een verandering op komst is, maar ook als je tevreden bent met je huidige werk, is het goed om bewust na te denken over je loopbaan tot aan je pensioenleeftijd.

Waarom loopbaan ontwikkeladvies?

Om te zorgen dat je ook in de toekomst werk hebt dat bij je past en waar je energie van krijgt, moet je jezelf continu blijven ontwikkelen. Maar hoe doe je dat dan? Een loopbaanadviseur kan je hierbij helpen.

 

Loopbaanadviseurs kunnen een subsidiebedrag van € 600,- aanvragen om een Ontwikkeladvies te kunnen geven aan 45-plussers. Dit is een tijdelijke subsidieregeling van het ministerie van SZW en is onderdeel van het Actieplan Perspectief voor Vijftigplussers. Deelnemers voeren gesprekken met een loopbaanadviseur met een totale duur van minimaal 4 uur. Na deelname ontvangen zij een persoonlijk ontwikkelplan met daarin acties om te zorgen dat zij tot de pensioenleeftijd aan het werk blijven en niet uitvallen door ziekte of werkloosheid.

 

Dit op maat gemaakte advies geeft een goed beeld van de stappen die je kunt zetten om zo goed mogelijk gebruik te maken van jouw talenten. Ga je jezelf verder ontwikkelen in je huidige functie of maak je een carrièreswitch? Door werknemers zelf actief na te laten denken over hoe zij werkend  hun pensioenleeftijd kunnen bereiken krijgen zij de regie in handen over hun verdere loopbaan.

Wie komen in aanmerking?

Minister Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft de subsidieregeling ‘Ontwikkeladvies voor 45-plussers’ opengesteld voor alle 45-plussers. Alle 45-plussers (werknemer, ambtenaar of zelfstandige zonder personeel) die tenminste 12 uur per week werkzaam zijn kunnen gratis advies krijgen van een loopbaanadviseur. Voorheen konden alleen specifieke beroepen zoals ambulancemedewerkers, schoonmakers en leerkrachten gebruikmaken van de subsidie. Minister Koolmees: “De mensen die dat hebben gedaan, waren positief. Maar ik denk dat er nog veel meer mensen er profijt van kunnen hebben. Daarom heb ik besloten dat alle 45-plussers in aanmerking komen.” Hij trekt daarom nog eens 3 miljoen euro extra uit voor de regeling, waardoor er in totaal 17 miljoen euro beschikbaar is.

Wacht niet te lang

De regeling is nog tot 10 januari 2020 beschikbaar. Een loopbaanadviseur regelt de administratieve afhandeling.